13. maalis, 2015

Teksti

Talvivaaralle löytyi ostaja Englannista. Ostajakandidaatteja oli kuulemma useita. Parasko valittiin? Geologisen tutkimuslaitoksen eläkkeellä olevan tutkimusjohtajan ja Itä-Suomen yliopiston ympäristötieteen dosentin kirjoitus Helsingin Sanomissa 5.3. kirvoitti Kainuun ely-keskuksen ylijohtaja Kari Pääkkösen kielenkannat. Herrat tieteilijät olivat sitä mieltä että kaivos olisi ehdottomasti suljettava ja jälkihoito aloitettava viipymättä. Herrat nostivat esiin uutena uhkana mustaliuskeen rapautumisen aiheuttaman tuhon mikä on heidän mielestään Talvivaaran suurin ympäristöongelma. Pääkkösen mielestä tämä on höpöhöpöä. Menemättä enempää yksityiskohtiin (joita tavallinen ihminen ilman alan koulutusta ei voi ymmärtää) hiljaiseksi vetää.

Talvivaara sijaitsee vedenjakajaseudulla ja sen saastuttava vaikutus suuntautuu vesistöihin eri puolille. Sen aikaan saamat tuhot ovat kiistattomat jo nyt. Asioita vähäteltiin ja ongelmia lakaistiin maton alle seinäjokelaisen pääomistajan aikana.  Miten jatkossa ympäristöasiat otetaan maakunnallisesti painajaiseksi muodostuneessa yhtiössä huomioon kun omistaja on Englannissa saakka. Kuka pitää luonnon ja paikallisten asukkaiden puolta kun vastaava valvova virkamieskin vaan höpöttelee asiantuntijoiden puheille.

Eräiden tietojen perusteella poistoputken rakentaminen lietealtaista jätevesiä varten on aloitettu. Lupaa putken rakentamiselle ei ole. Onko Pääkkösellä tähän kommenttia?