8. huhti, 2015

Hukkaputki

Talvivaaran konkurssipesä on varoittanut, että se saattaa joutua toimimaan vastoin ympäristölupaa kaivoksen vesitilanteen takia. Konkurssipesä harkitsee ympäristönsuojelulain mukaista ilmoituksen jättämistä poikkeuksellisesta tilanteesta. Lumi sulaa kovaa kyytiä, altaat ovat täynnä vettä. Konkurssipesä on tehnyt poistoputkea ja raivannut tilaa uraa varten niin paljon intopinkeenä että tuli samalla tehneeksi laittomia hakkuita yksityisen mailla. Maanomistaja on tehnyt rikosilmoituksen yhtiön toimista.

Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole kuin vesien juoksutus. Ympäristöturvallisuuden varmistamiseksi ely-keskus onkin kehottanut Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesää jättämään viipymättä ilmoituksen poikkeuksellisesta tilanteesta. Alueella on tällä hetkellä säilöttynä yli yhdeksän miljoonaa kuutiota luonnon sade- ja valumavesiä, puhdistettuja vesiä ja vielä puhdistamattomia vesiä. Sopii toivoa että putkea pitkin aikanaan lorisee vain puhdistettua vettä. Alkuperäinen ajatus yhtiöllä kun oli suljettu vedenkierto. Näiden lupausten toteuttajaksi yhtiöstä ei koskaan ollut.

Talvivaaran kaivoksen toiminnan jatkaminen on saanut vaalien alla kainuulaisten kansanedustajaehdokkaiden lähes yksimielisen kannatuksen. Syyt toiminnan jatkamiseen liittyvät työllisyyteen. Yhtiö on Kainuun aluetaloudessa siksi paljon tärkeä työllistäjä, että siitä ei haluta luopua.