13. kesä, 2015

Rohkea nainen

Muutama viikko takaperin somalialainen tuttava kertoi sikäläisestä naisesta, joka pyrkii Somalian presidentiksi. Mitenkään ruusuinen kuva tuttavalla ei ollut naispresidentin tiestä vallan huipulle kovia kokeneessa maassa. Heti lentokentällä ne sen nistivät, arveli tuttava. Hän teki paljon kuvaavan liikkeen kurkkunsa edessä kädellään.

Hesarissa oli eilen tästä Fadumo Dayibista henkilöjuttu. Rouva on neljän lapsen äiti, terveys- ja hallintotieteistä maisteriksi opiskellut Suomessa ja Harvardin yliopistossa. Dayib kertoo olevansa valmis menemään sinne minne Yhdysvaltojen ulkoministerikään ei uskaltanut mennä. Hän tarkoitti Mogadishua mikä paikka paikoin on vielä terroristijärjestö al-Shabaabin hallussa.

Turvallisuuden lisäämisen ja talouskasvun tietä kulkien Somalia saadaan Dayibin mukaan jaloilleen jälleen. Dayib on aloittanut vaalikampanjansa hyvissä ajoin. Somalian presidentin vaalit pidetään ensi vuonna. Dayibin mielestä Somalia tarvitsee ihmisiä, jotka tietävät, miten vakaat yhteiskunnat toimivat. Ulkomailla asuneet osaavat nähdä asiat objektiivisemmin, kykenevät anteeksi antamiseen ja viemään maan yhteisiä asioita eteen päin. "Suomi antoi minulle avaimet vapauteen ja emansipaatioon", Daiyb kiittelee. Rohkeus taisikin olla omasta takaa. Sitä taidetaan tarvita?