7. elo, 2015

Marikkokartat

Luke (Luonnonvarakeskus) kannustaisi suomalaisia menemään metsiin laatimalla marjakartan otollisista marjapaikoista. Marikkojen sijainti kun ei välttämättä kuulemma ole selvillä nuorille kaupunkilaisille samalla tavalla kuin vanhemmalle väelle maaseudulla. Kartta perustuisi puustotietoihin ja joihinkin ennustemalleihin. Asiasta kertoi Helsingin Sanomat (6.8.2015). Tämän päivän Hesarissa sen sijaan pääkirjoituksessa päivitellään kun suunnitelma on saanut itäisessä Suomessa nuivan vastaanoton. Marjapaikkoihin kun kuulemma suhtaudutaan Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa omistuksenhaluisesti.

Omat marikot, kalavedet ja riistamaat kuuluvat siihen ikiaikaiseen hiljaiseen tietoon josta ei ole metsä-Suomessa hirveästi naapureille huudeltu saati karttoja kaupunkilaisille laadittu. Maaseutu-Suomessa nautintaoikeudet ovat tuoneet leivän jatketta pöytään ja pienen palkan lisän marjojen myynnistä saaduista tuloista. Totta kai maaseudun ihmiset varjelevat omaansa. Tuollaiset kartat luovat vain eri puraa ihmisten välille.

Onko todella niin, että nykyajan cityihmiselle pitää laatia kuvien kera eri marjoista selostus ja ohjeistus minkälaisesta maastosta kannattaa esimerkiksi lakkaa lähteä etsimään (HS 7.8.). Ei huolta maaseudun ihmiset. Ei punkin-, suden- ja käärmeenpelkoinen nuori cityaikuinen tule teidän kulmille pyörimään. Ei se uskalla eikä jaksa. Mutta kaupalliseen myyntiin marjastavia poimijoitapa saattaa tulla. Entistä enemmän. Ja siihen tämä Luken uusi innovaatio tähtää?