30. joulu, 2015

Agera, inte reagera

 

Nuorten MM-jääkiekkoa Helsingissä 26.12.2015-5.1.2016.

Tyhjästä ei voi improvisoida. Ensin pitää olla teema, lainaa jääkiekkovaikuttaja Alpo Suhonen amerikkalaista jazz-basisti Charles Mingusia. Jääkiekossa pelaajalla pitää olla riittävä taitotaso voidakseen improvisoida joukkueen pelillisiä konsepteja. Samoin tapahtuu bändissä soittajien välillä.

Luova tila ihmisessä on ylimmillään regression ja progression välissä. Jos yrittää liikaa tai lyö kaiken läskiksi, lopputulos ei ole toivotunlainen. Suhosen mukaan ihminen on luovimmillaan töistä lähdettyään mutta ennen kuin on vapaalla. Silloin hän vapautuu ja avautuu ja tekee vapaita assosiaatioita.

Suhosen mielestä improvisointi tulisi nostaa tärkeämpään asemaan jääkiekkovalmennuksessa. Jääkiekko on pelinä nopea. Käsikirjan tutkiminen kesken pelin on mahdottomuus. Suhonen haikailee aikaa, jolloin oli valmentajana parhaimmillaan. Hän kertoo nähneensä kaiken mitä kentällä tapahtui ja hallinneen joka tilanteen. Jos hän valmentaisi vielä, hän hankkisi hyvät apuvalmentajat jotka hoitaisivat suorittamisen.  Hän itse johtaisi, loisi rakenteet ja tilanteet, joissa asioita lähestytään moniulotteisesti.

Jääkiekkoa ei voi pelata tietoisella mielellä. Ajattelu on siihen hommaan liian hidasta. Täytyy toimia (agera) eikä ainoastaan reagoida (reagera) kentän tapahtumiin. Siihen tilaan ei pääse ajattelemalla. Videoillat ja jatkuvan analysoinnin vaivan matsin jälkeen Suhonen vaihtaisi harjoitteluun. Vanhan rationaaliseen ajatteluun perustuva jääkiekko, taktiikan ja siitä juontuvien kuvioiden johtaminen, on Suhosen mukaan tiensä päässä.

Pelissä pitää yksinkertaisesti olla vastustajaa nopeampi ja lukea peliä nopeasti. Käytössä olevalla systeemillä (1-2-2, 1-3-1, 1-4) ei ole sinällään merkitystä. Kaiken ratkaisee pelin sisällä tapahtuvan toiminnan nopeus.  Puhtaimmillaan on kyse hyökkäyksen ja puolustamisen tasapainosta. Eniten maaleja tuottaa irtokiekkojen luominen ja niihin meno.  Täytyy luoda 2-1 –ylivoimatilanteita vastustajaa kohtaan, pelattiinpa sitten ilman kiekkoa tai kiekon kanssa. Mies miestä vastaan pelaaminen on kuoleman jääkiekkoa, joka ei johda mihinkään.

Alpo Suhosen ajatuksia tuoreessa kirjassa Pelaa omalla mailallasi, Auditorium, 2015