13. kesä, 2016

Moraalin vartijat

 

Pontus Purokuru piruilee uusimmassa Voima-lehdessä (5/2016) Helsingin Sanomille kirjoituksessaan Keskiluokka kirjoittaa keskiluokalle. Keväällä Hesari tuli ottaneeksi useamman kynän voimalla kantaa helsinkiläisten tylyyn tapaan olla tervehtimättä bussikuskia kyytiin noustessaan. Ylen Sanna Ukkola jatkoi keskustelua ja syyllisti paljon älypuhelinta käyttäviä ja ”käski heidät nurkkaan häpeämään.”

Purokurun mielestä esimerkkejä yhdistää keskiluokkainen moralismi. Yhteiskunnallisen ilmapiirin kärjistyessä Suomessa leikkausten, työttömyyden ja rasismin vuoksi, kokee toimittajien armada velvollisuudekseen ojentaa kanssakansalaisia huonoista käytöstavoista. Keskiluokalla kun Purokurun mielestä on taipumus kääriä oma vihansa normaaliuden, kuuliaisuuden ja tottelevaisuuden vaatimusten suojakaapuun. Keskiluokkainen ihminen ei ilmaise vihansa suoraan vaan projisoi sen torumalla muita huonoista käytöstavoista.

Purokuru näkee, että nykyjournalismi sivuuttaa yhteiskunnalliset valtasuhteet ja konkreettiset ongelmat. Uutisointia hallitsevat asenteet, käytöstavat, tunteet ja tulkinnat. Keskustelua hallitseva keskiluokka hukuttaa kaiken samaan pintapuoliseen ja moralistiseen puuroon, jossa se itse velloo. Nomenklatuuriin asemoituvat ”uutterasti töissä käyvät, keskiluokkaiset ” toimittajat erkaannuttavat vihan ja väkivallan itsestään ja edustamistaan instituutioista. Kielteiset tunteet liitetään niihin jotka eivät ole etuoikeutetussa asemassa; juntit, köyhät, vähemmistöt, ääriliikkeet…