22. heinä, 2016

Särkänniemen kesäkissat

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä käytännössä tarkoitti Särkänniemen johdon toitottama mielipideilmaston muutos heidän tehdessä delfinaarion lakkauttamispäätöksensä. Kuinka suuri osa kansalaisista halusi delfinaarion säilyvän Tampereella ja miten huomattava osa oikeasti sen lakkauttamista? Kuunneltiinko asiassa eniten ääntä pitävää tahoa? Animalia samoin kun SEY ja Oikeutta eläimille puhuivat lopettamisen puolesta näkyvästi ja olivat näin ollen huomattavia mielipidevaikuttajia ja osasyyllisiä tilanteeseen johon Tampereella on jouduttu. Eläimet ovat edelleen tyhjän panttina delfinaariossa. Esitykset lopetettiin viime vuoden puolella ja Veeralle, Delfille, Leeville ja Eevertille haetaan uutta sijoituspaikkaa. Syntynyt pattitilanne ei ole kenenkään kannalta hyvä.

Eläinsuojelijat ovat puhuneet alusta saakka delfiinien osittain luonnontilaisen turvapaikan puolesta. Sellaista ollaan vasta nyt rakentamassa. Minne he ajattelivat eläimet siirrettäväksi odottamaan turvapaikkahankkeen valmistumista, hankkeen, johon vasta rahoitusta haetaan?

Särkänniemen johto sen sijaan ei ajattele selvästikään muuta kuin rahaa. Koko Särkänniemen huvipuiston kassa oli toissa vuonna pari miljoonaa miinuksella. Niinpä kustannuksiltaan kallis delfinaario joutui suurennuslasin alle. Mutta kuinka kävikään? Pää jäi vetävän käteen ja delfiinit altaaseen. Mitään kelvollista paikkaa ei Särkänniemen johto eläimilleen pikaisesti löytänytkään. Nyt ovat esitykset loppuneet, samoin lipputulot. Hötkyilyn seurauksena Särkänniemi ja koko Tampere on sosiaalisessa mediassa piruilun kohteena. Kannattaisikohan Tampereella tarkemmin tarkastella huvipuistonsa liikejohdon kaupallista pätevyyttä? Onhan huvipuiston ja sen delfinaarion toiminnasta vastaava yhtiö Tampereen kaupungin omistuksessa.

Jotakin viisastakin on asiassa esitetty. Aamulehden toimittaja Vesa Laitinen ehdotti ylimääräistä veroa tamperelaisten kannettavaksi. Satsaus olisi toimittajan laskujen mukaan kymppi vuodessa. Valtaosin ihmiset olisivat tähän suostuvaisia. Ulkopuolista rahankeruutakin on esitetty. Asiantuntijana esiintyvä Animalia ei pidä ajatusta hyvänä vaan väkisin vänkää eläimiä ulkomaille. Siellä niiden olisi mukava polskia merivedessä. Särkänniemen delfiinien entinen hoitaja ei pidä ajatusta hyvänä sillä siihen liittyy liian paljon eläimiä stressaavia epävarmuustekijöitä.