7. elo, 2016

Hulluus ja nerous

Aika huolettomasti heinäkuussa edesmennyt teatterimies ja kirjailija Jouko Turkka sai lehtikirjoittelussa ylleen hullun ja neron määreet. Tiettävästi Turkka ei koskaan ollut hoidettavana psykiatrisessa sairaalassa tai että hänellä olisi ollut diagnostisoitu psykiatrinen sairaus. Normien rikkoja hän kyllä oli, eräänlainen kylähullu tai narri, jolla oli kyky, halu ja röyhkeys pidellä peiliä ihmisen kaksinaismoralistisen, ahneen ja häikäilemättömän pärstän edessä. Mutta toisin kuin hovinarri, Turkka ei koskaan alistunut establishmentin komentoon tai sätkynukeksi. Päästelipä vaan hassunkurista paskasta naurua tai tuijotteli vihaisesti alta kulmien.

Hulluuden ja luovuuden yhteyttä on tutkittu paljon. Ja onhan niitä, psykiatrisesta sairaudesta kärsineitä tiedemiehiä ja taiteilijoita läjäpäin; Byron, T.S. Eliot, Shelley, Lewis Carroll, Beethoven, Melville, Maupassant, Picasso, Aleksis Kivi, Lauri Viita, Juha Hurme... Luettelo on todella pitkä. Diagnostisoitu sairaus ei ole kuitenkaan toiminut näissä tapauksissa esteenä poikkeuksellisen luovalle ja menestyksekkäälle elämänuralle. Toipuminen psykiatrisen sairauden akuutista vaiheesta on ollut alku uudelle luovalle kaudelle. Tästä hyvänä esimerkkinä käy kotoinen Mika Waltari.

Mielialahäiriöiden ja alkoholismin sairastavuus luovien ihmisten kohdalla on tutkimusten mukaan yleistä. Hypomanialle tyypilliset piirteet kuten ajatuksenriento, assosiatiivisuus, energisyys ja vahva usko omiin kykyihin ovat tärkeitä tuotteliaalle luovuudelle. Skitsotyyppiselle ajattelulle taas ovat tyypillisiä omintakeiset ja tavallisuudesta poikkeavat mielikuvat.

Jouko Turkka vetäytyi pois julkisesta elämästä useita vuosia sitten. Sammuiko kipinä, hiipuiko polte hurjista silmistä, ehtyikö luomisvoima? Oliko tuotteliaan taitelijan elämäntyö tehty, levottoman luovuuden aika ohi ja tilalle tullut merkityksetön ja yksinäinen vanhuus? Turkan elämästä on moneksi. Saa nähdä milloin Turkan oppilaat ja seuraajat ottavat aiheesta kopin, tarttuvat pyhäinjäännökseen. Milloin nähdään elokuva Jouko Turkasta, Jari Halonen?