15. elo, 2016

Avoin kirje Hesarin päätoimittajalle

Näyttäisi siltä, että valtalehdistö on ratkaissut Tampereen delfiiniongelman. Aamulehden päätoimittaja meni esittämään heinäkuussa kirjoituksessaan eläinten lopettamista. Tämän päivän Hesarissa toimittaja Jukka Harjun jutussa Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen pääsee jälleen ääneen. Jokisen mukaan hänen ehdotustaan seurasi ”yllättävä” hiljaisuus. Kansa hänen mukaansa ikään kuin hyväksyi Veeran, Delfin, Leevin ja Eevertin lopettamisen. Ei pidä paikkaansa. Somessa otettiin hyvin voimakkaasti kantaa eläinten puolesta. On esitetty myös konkreettisia vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi; on kerätty adressia eläinten säilyttämiseksi Tampereella. Jokisen isännöimän Aamulehden toimittaja Vesa Laitinen ehdotti tamperelaisille ylimääräistä veroa eläinten ylläpitämiseen. Ajatus sai kannatusta ja joku ehdotti jo valtakunnallista keräystä. Kaikki tämä loistaa poissaolollaan toimittaja Jukka Harjun jutussa.

En ole myöskään nähnyt median kyseenalaistavan asenneilmaston muutosta Tampereella esiintyviä delfiinejä kohtaan. Miten Särkänniemi on luodannut tämän mielipidemuutoksen? Kesäkauden täydet katsomot eivät ainakaan puhu väittämän puolesta. Ns. eläinsuojelijoiden mielipide on käynyt selville kyllä alun alkaen. Heidän ajatuksensa luonnontilaisen turvapaikan puolesta on outo. Sellaista turvapaikkaa ei ole olemassakaan. Rahoitusta ollaan vasta keräämässä.

Tampereen delfiineihin liittyy hyvin paljon tunnetta. Sen Harju tuo hyvin jutussaan esiin. Veeran, Delfin, Leevin ja Eevertin kohtaloilla on väliä ihmisille, meille kaikille. Pitäisi ainakin olla, itsemme takia.