5. tammi, 2018

Tiernapojat

Harrastelijat asialla

Keskiajalla vaikutti Suomen Turussa seura, joka oli saanut nimekseen Kolmen kuninkaan kilta. Kolmen kuninkaan mukaan on saanut Ruotsin vaakuna koristeekseen kolme kruunua. Aihe on kiinnostanut myös keskiaikaisia laulujen tekijöitä. Kolmen kuninkaan laulannasta on tullut meidän tuntemamme tiernapojat.

Tiernapojat-esitys on nykypäiviin säilynyt jäänne keskiaikaisista teinien lauluista ja mysteerinäytelmistä. Aihe on saatu Matteuksen evankeliumin toisesta luvusta, jossa kerrotaan kolmen tietäjän saapuvan itäisiltä mailta Juudeaan.

Jerusalemista heidät neuvotaan Betlehemin kaupunkiin, jonne he saapuvat tähti oppaanaan ja löytävät Marian ja Joosefin sekä Jeesus-lapsen ja antavat tälle lahjoja. Tätä tapahtumaa länsimainen kirkko juhlii loppiaisena.

Stockmannin tavaratalo juhlisti asiaa aikaisemmin. Myyjistä koostuva tiernapoikaporukka veti vermeet ylle ja esitti vanhan mysteerinäytelmän. Se ei kaikkien asiakkaiden mielestä ollut sopivaa. Olihan murjaanien kuningas mennyt mustaamaan naamansa. Temppu oli joidenkin ihmisten mielestä epäkunnioittava oikeasti mustia ihmisiä kohtaan ja Stockmann pelästyi asiasta niin paljon että myyjä pesi pikaisesti kasvonsa, esitykset lopetettiin ja tavaratalon johto pahoitteli asiaa jälkeen päin. Voi olla että pahoittelevat edelleenkin..?