Blogi

20. helmi, 2015
20. helmi, 2015

Yhteispohjoissuomalaisena teatterituotantona Kajaanin, Kemin, Oulun ja Rovaniemen teatterit ovat tehneet esityksen Mihkel Raudin tekstiin American Monkey. Valtasuhteet heittävät kupperiskeikkaa kun laulukarsintoihin osallistuva nuori mies vetää pistoolin esiin ja vaatii hylätyn esityksensä jälkeen toista mahdollisuutta. Hän ei tyydy laululliseen revanssiin vaan vaakakupissa on paljon muuta; selvittämättömiä ihmissuhteita, kaunaa, kostonhalua ja sadistista kyykyttämisen halua.

American Monkey on musta tragikomedia pienen ihmisen loputtomasta tarpeesta tulla nähdyksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi. Jokaisesta neljästä teatterista produktiossa on mukana yksi näyttelijä. Kajaanissa esitys sai ensi-iltansa 17.2., muissa teattereissa se tullaan näkemään talven aikana.

Viisi vuotta sitten Pekka ja Aleksi Milonoff tekivät Kom-teatteriin Arto Salmisen kirjasta Kalavale rajun ja kantaa ottavan esityksen tosi-tv:n epätodesta todellisuudesta. Salmisen yhteiskunnallisuudesta ei ole American Monkeyssä tietoakaan. Näytelmän on kirjoittanut eestiläinen monitaituri Mihkel Raud, joka on musisoinnin, kirjoittamisen ja toimittamisen lisäksi istunut tosi-tv-raadeissa. Luulisi siis että aihepiiri on tuttu. Raud on lähtenyt etäännyttämisen tielle. Hahmot ovat karikatyyrejä, tilanne epäuskottava, tunnerekisteri yliampuva, huumori mustaa ja itse esitys outoa mökellystä. Esityksestä puuttuu karisma ja samaistumisen mahdollisuus. Se on yhdentekevä.  Pohjoiset teatterit ovat ensimmäistä kertaa satsanneet yhteistyöhön näin laajasti. Sääli, että arpasormi tuli osoittaneeksi Raudin luonnosmaiseen käsikirjoitukseen.

Teatteripaikkakunnilla tullaan esityksestä ottamaan hyöty irti myös muilla keinoin. Rovaniemen Eturiviklubilla pureudutaan kevättalven aikana American Monkeyn ajankohtaisiin teemoihin ja valmistusprosessiin yhdessä näytelmän työryhmän jäsenten kanssa. Esitystä katsomaan tulevilla ryhmillä on mahdollista tilata draamatyöpaja, jossa käsitellään esityksen keskeisiä teemoja monipuolisten toiminnallisten harjoitteiden avulla.