Saako kuvata?

Silloin tällöin kameran kanssa heiluessa ja kuvia räpsiessä törmää huolestuneisiin aikuisiin, jotka suorasukaiseen tapaan tiedustelevat mihin tai kenelle minä valokuvaan. En tiedä onko asiayhteys miten kaukaa haettu, mutta näkevätkö nämä (kolme-nelikymppiset) naishenkilöt lapsia kuvaavan mieshenkilön jotenkin lähtökohtaisesti moraalisesti arveluttavana? Onko näiden ihmisten ajatuksissa lumilinnassa ja liukumäessä leikkivien lasten riemua ikuistavan valokuvaajan aikeet vähintäänkin oudoksuttavat?

Ei valokuvaaminen ole julkisella paikalla kielletty tai kuvien julkaiseminen (mm. perustuslain 2. luku sen 12.§, rikoslain 24. luku sen 8.§). Mistä nämä ilmeisen ilottomassa ja epäluulojen kalvamassa maailmassaan elävät kanssakulkijat ovat katsoneet oikeudekseen edes kysellä moista? Ennen vanhaan kamera ja kuvaaja herättivät tervehenkistä narsistista kiinnostusta ja poseeraushaluja. Mitä on tapahtunut?

Nämä kuvat on napsittu Kajaanin linnan lumisesta rekonstruktiosta Kajaanin jokirannassa. Linnan antautumisesta on kulunut kolmesataa vuotta (v. 1716). Kajaanin linna oli viimeinen vihollisen käsiin joutunut linnoitus Suomessa. Muutamaa viikkoa myöhemmin veli-venäläinen lasautti koko linnan taivaan tuuliin. Rauniot jäivät..