Jesse ja Jimi

Olen kameran kanssa seurannut katuhulinoita lähinnä itsenäisyyspäivänä ja vappuna parin kolmen vuoden ajan. Yhteenotot fasististen ja antifasististen ryhmittymien välillä ovat lisääntyneet ja muuttumassa aina vaan aggressiivisemmiksi. Väkivallan uhkaan paikalla olijan pitää ja kannattaa suhtautua vakavasti. Esimerkiksi viime itsenäisyyspäivän anarkistien yritys yhteenottoon 612-soihtukulkueen kanssa oli hilkulla. Se oli se tilanne, jossa poliisi käytti projektiililaukaisinta ja ampui kimmokkeella mielenilmaisuun osallistunutta nuorta miestä silmään. Anarkistit yrittivät hyökätä soihtukulkueen kimppuun sivusta ja heittelivät kiviä päin soihtukulkuetta ja poliisia. Paikalla oli kurjasta kelistä huolimatta satoja ihmisiä. Poliisi sai pidettyä voimakeinoin osapuolet erossa toisistaan.

Suvaitsevaisuuden puolesta puhuvat anarkistit ovat kapitalismia ja valtiovaltaa symboloivan yhteisen omaisuuden, näyteikkunoiden ja autojen sivupeilien sijasta löytäneet suvaitsemattomuutensa kohteeksi oikeistolaiset ryhmittymät. Yhdistymis- ja sanomisen vapauden nojalla fasistiset järjestöt ovat saaneet kokoontua mielenilmauksiinsa vapaasti. Mielenilmaisun näyttämöt ovat olleet tarkoituksellisesti provokatorisia paikkoja Itä-Helsingissä. Poliisin tehtävä on paradoksaalisesti ollut turvata mielenosoittajien sanomisen vapaus ja puheen sisällöt, joita nyt ollaan pikapikaa lakiteitse siivoamassa asema-aukion valitettavan tapahtuman jälkeen. Vastamielenosoittajat taas ovat katsoneet tehtäväkseen noissa tilanteissa käyttäytyä aggressiivisesti ja uhmaavasti niin mielenosoittajia kuin poliisia kohtaan. Eräs pikkutyttö ihmettelikin Tallinnan-aukion mielenosoitusta seuratessaan miksi kukaan ei kuuntele mitä nuo toiset tuolla puhuvat että niille voisi vastata. Äänessä oli siis kaksitoistavuotias pikkutyttö. Aikuisilla oli muuta tekemistä. Pää punaisena huudettiin solvauksia lippusiiman molemmin puolin ja näytettiin keskisormea.

Ongelmat voidaan aina ulkoistaa. Poliitikot ovat oiva vanha kohde, kieltäminen ja rangaistukset varma valinta. Hihhulit oikealla ja vasemmalla voidaan aina kategorisoida ja niputtaa kontrollin ja sanktioiden kohteeksi. Mutta mitä tehdään sille hiljaiselle enemmistölle, joka katseella seuraa ja hiljaa hymisee omassa arjessaan ja antaa passiivisesti luvan vastakkainasettelulle?