Jymy vs. Superpesis oy

Useampana vuonna toisistaan mittaa ottaneiden Sotkamon Jymyn ja Vimpelin Vedon kohtaaminen vuodelta 2013. Sotkamo voitti.

Sotkamon Jymy on lähtenyt omavaltaisesti innovoimaan ja tuonut alkukesästä nähtäville nyt jo muutamana vuotena kotiotteluitaan Helsinkiin ja myös Tampereelle. Se tiedetään, että esimerkiksi pääkaupunkiseudulla lisenssipelaajien määrä on kärkitasoa koko maassa mutta jostakin syystä junnuputki katkeaa 16 ikävuoden paikkeilla. Suurimmat kaupungit ovat jääneetkin ilman huippupesäpalloa. Ylimmällä tasolla ei saada aikaiseksi joukkueita Tampereella, Turussa eikä pääkaupunkiseudulla.

 Superpesiksen väki halajaa levittäytyä sinne missä ihmisiä riittää ja raha liikkuu. Mutta miten temppu tehdään, onkin toinen juttu? Sotkamon Jymy on toteuttanut pesäpallomissiotaan joidenkin mielestä turhankin innokkaasti. Jymyn suunnasta on kuulunut sellaistakin, että se voisi siirtää kaikki vierasottelunsa Helsinkiin. Se ei taas käy muille joukkueille. Onhan Jymy tuottoisin vierasjoukkue tuomaan rahaa myös muiden joukkueiden kassaan.

Urheilullisesti mutta myös toiminnallisesti primus inter pareksena pesisporukoissa toimiva Jymy näkee organisaatiossaan paljon osaamista ja näkemystä. Kainuulaisia kiinnostaa pesäpallon hyvinvoinnin lisäksi myös Helsingin taloudellinen kasvupotentiaali. Osviittaa kiinnostuksesta on antanut hyvin myydyt ottelut Helsingissä ja Tampereella.

Mutta fasiliteetit huippupesiksen kannalta esimerkiksi Helsingissä ovat surkeat. Ei ole kunnon kenttää. Meilahteen on vaikea rakentaa tuottavaa ottelutapahtumaa kun kentän rakenteet eivät ole tätä aikaa. Superpesis oy:ssä ei ainakaan olla järin kannustavia. Siellä kun ei nähdä Helsinki-peleissä oikein mitään järkeä. Toisaalta Superpesis on valmis viemään kaikki miesten superpesisjoukkueet pelaamaan Helsinkiin niinkin pian kuin vuonna 2017.

Jymyn suunnalla taas ihmetellään Superpesiksen herrojen aikaansaamattomuutta. Seurat innovoivat ja tekevät hyvää työtä ja pitävät Superpesistä pystyssä. Herrat tulevat sitten valmiiseen katettuun pöytään. Jymyn lukkari Toni Kohonen tuskailee kuinka pesäpallo häviää syksyllä kartalta ja taas putkahtaa esiin talven mentyä keväällä. Seitsemään kuukauteen ei tapahdu missään mitään elleivät seurat tee itse juttuja. Muurahaispesää pitäisi tökkiä niin että olisi edes puhetta pesäpallosta (Kainuun Sanomat 16.5.2015).